Wanneer je er oog voor hebt is onze prachtige natuur dichterbij dan je denkt. Voor renovatie van een woonwijk in Huissen is het noodzakelijk dat 22 bomen gekapt worden. Doordat de kap van de bomen kan leiden tot de verstoring van broedvogels is het nodig om een broedvogelcheck uit te voeren. Hierbij wordt er gecontroleerd of er broedgevallen aanwezig zijn in de te kappen bomen. Tijdens deze broedvogelcheck trof onze ecoloog Koen Wegerif veel uitwerpselen en braakballen aan onder twee van de bomen in de woonwijk. Na goed kijken bleken er twee jonge ransuilen met hun ouders midden in de woonwijk te zitten!
Jonge ransuilen blijven vaak tot het volgende voorjaar bij hun ouders. De prachtige vogels gebruiken de bomen om een even uiltje te knappen (roesten). In het najaar hebben de uilen verschillende roestplaatsen rondom hun nestplaats, maar in de winter zoeken ze vaak een definitieve roestplaats op in groenblijvende bomen zoals sparren of bomen die bedekt zijn met klimop. De bomen met de roestende uilen in de woonwijk blijven dus voorlopig nog even staan.
Tijdens de broedvogelcheck maakte onze ecoloog bewoners rondom de bomen alert op de ransuilen. De bewoners keken vol bewondering naar de vogels en vertelden dat zij dit in de 20 jaar dat zij hier woonden nog niet eerder hadden gezien. De prachtige ransuilen in deze woonwijk lieten zich rustig fotograferen door alle bewoners. Na het aanwijzen van de uilen heeft onze ecoloog samen met wat bewoners uilenballen uit elkaar gehaald om de muizenschedels te laten zien. “Erg leuk om de bewoners van deze woonwijk bewust te maken van de natuur in hun omgeving en deze te laten waarderen”, aldus Koen.
Ransuil vrouwtje Ransuil mannetje
met dank aan
De Slijpkruik, een Groentechnisch adviesbureau.
"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."