Opwaardering speeltuintjes Schans en Vijzel

Afgelopen vrijdag ontving de Werkgroep Speeltuintjes, onderstaande ontwerpen voor de speeltuintjes aan de Schans en Vijzel. Vanwege corona hebben ze niet veel gelegenheid om met ouders en omwonenden te overleggen. Zelfs de scholen zitten dicht. Van een aantal ouders kregen we inmiddels wel enthousiaste reacties. 

Speelplek de Schans

De plek heeft al een hoop leuke aspecten zoals de struinbosjes en grote klimboom die wij in dit ontwerp versterkt en uitgebreid hebben. De plek heeft drie zoneringen. Het eerste rustig geborgen speelplekje met een wilgenhut en totempaal. Daarnaast verbindt een kruipbuis deze zone met een centrale speelzone. Hier zijn de toestellen geclusterd op een zandondergrond voor extra speelwaarde. De derde zone is het bosplantsoen wat over de hele noordzijde strekt. Het vrij en natuurlijk spelen wordt gestimuleerd doormiddel van toegevoegd hoogteverschil, een uitbreiding van de struinbosjes en de nadruk op natuurlijke speelaanleidingen. Op verschillende plekken lopen wilgentunnels de struinbosjes in om de kinderen uit te dagen de natuur in te gaan. Over de routing binnen de speelplek is goed nagedacht om te zorgen dat kinderen al spelend en bewegend steeds variërende speelelementen tegenkomt. 

Het hek wordt verwijderd en de afscheiding tussen het pad en de speelplek wordt informeler. De heuvel en de takkenril vormen die informele barrière. De takkenril heeft naast afscheiding een dubbele functie als huttenbouw materiaal (en potentieel voor de voorbij wandelende honden). Bij de grote boom is genoeg ruimte om hutten te bouwen. Een natuurlijk zitelement is toegevoegd voor de ouder die overzicht wil houden of het kind wat het toch als speelelement ziet. 

Door de speelplek heen zijn verschillende elementen voorzien van een blauw accent, zoals een paar palen van de takkenril, een band om de grote boom en een paal van de schommel. Deze kleuraccenten brengen de hele plek bij elkaar en zorgen dat de plek aansluit op de speelroute. Die speelroute verbindt de Vijzel en de Schans doormiddel van speelse lijnen en accenten op de asfaltweg en elementen daarlangs. Deze speelse route heeft de potentie om het grote gebied te omsluiten en de later te renoveren speelplekken hierop aan te sluiten. 

Opwaardering speeltuin achetr de Schans nabij fietsenoversteek Heirweg

Speelplek de Vijzel

De doelen op deze plek worden vervangen door dichte doelen met een deels natuurlijke uitstraling. Aan weerszijde van het voetbalveld zijn informele zit/speelaanleidingen geplaatst. Het bestaande hoogteverschil op de plek willen we versterken door de middelste heuvel te verhogen en een houten keermuur/palissade te plaatsen. Een deel van deze palissade heeft dikkere stammen om mogelijkheid voor zitten te creëren. De hoge palen op de heuvel zijn een leuke speelaanleiding en accentueren het hoogteverschil. Ook op deze plek zijn kleuraccenten aangebracht om het te verbinden met de speelroute. 

Aan de noordzijde van de plek is een uitstekende kans om toegevoegde waarde te bieden aan klimaatadaptatie en waterberging. Hier adviseren wij een wadi te plaatsen met gekleurde wadi beplanting. Speelkeien bieden een speelse manier om de wadi over te steken. De grond die vrijkomt om de wadi ta maken kan uitstekend gebruikt worden voor het aanleggen en verhogen van de heuvels op de twee speelplekken en een gesloten grondbalans te zorgen. 

Nieuwe speeltuin Vijzel achter de Citadel

 

Positieve kritiek is altijd welkom zeker van (toekomstige) gebruikers en omwonenden. Mail dan uw opmerkingen naar info@zilverkamphuissen.nl of neem contact op met Liesbeth Berens 06-48285416

De werkgroep zoekt ook zeer handige handjes voor de uitvoering, zodat de kostenbegroting omlaag kan en er meer budget overblijft voor andere speeltuintjes in de wijk. Wilt u lid worden van dit werkgroepje mail dan info@zilverkamphuissen.nl en er wordt dan contact met u opgenomen.werkgroepje uitvoering aanpassing speeltuintjes zou zeer welkom zijn. 

snel contact

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."