Werkgroep Hoogstambrigade

Wie: 6 buurtbewoners (kerngroep) aangevuld met 6 vrijwilligers uit de buurt

Wat: Behoud van appel- en perenboomgaard in groenzone
Waar: groenzone tussen Aak, Bylander, Praam en Bastion
Wanneer: seizoenswerk, zo’n 6 keer per jaar
Contact: Jentje Bootsma. gebruik het contactformulier hiernaast.

De appel- en de perenboomgaard liggen midden in onze wijk, niet ver van ’t Holthuus. Dit jaar werden voor de derde keer de bomen gesnoeid en het fruit geoogst door mensen uit de buurt. De snoei- en plukdagen zijn steeds weer een sociaal gebeuren.

Jentje Bootsma zag met lede ogen aan hoe de appelboomgaard achter zijn tuin jaar in jaar uit verder in verval raakte. In 2018, bij de revitalisering van zijn straat, kaartte hij het aan bij gemeente en buurtgenoten. Er volgt een mooie samenwerking tussen gemeente en buurt: de gemeente herstelt de boomgaard (enkele oude bomen worden gerooid, nieuwe aangeplant) en de buurtbewoners doen voortaan het onderhoud. Ook het naastgelegen perenboomgaardje wordt bij het herstelplan betrokken. Anno 2021 staan er 9 appel- en 3 perenrassen. 

Het onderhoudswerk wordt gedaan door de kerngroep, aangevuld met zo’n 6 vrijwilligers uit de buurt. Om kundig te snoeien volgden zes buurtgenoten een snoeicursus. De juiste (veilige) materialen zoals ladders, zagen, snoeischaren en helmen leent de initiatiefgroep van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ze maken met plezier gebruik van de daar aanwezige kennis. De opgedane kennis en ervaring delen zij graag met wijkgenoten. Sinds kort staat er een informatiebord bij de boomgaardjes.

www.huissenverbindt.nl

Geschreven op

Informatie over het reilen en zeilen van de wijk kunt u vanaf nu ook vinden op www.huissenverbindt.nl De site van, voor en over Huissenaren, met een eigen onderdeel voor de Zilverkamp. Kijk ook eens in de agenda voor de komende activiteiten, of plaats er uw eigen activite...

snel contact

Contact met werkgroep Hoogsdtambrigade


* Deze velden zijn verplicht.

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."