Duurzame warmtevoorziening voor woningen in de Zilverkamp 

Door Paul Ballhaus

We schreven er al eerder over: Verduurzaming van de Zilverkamp begint met het beter isoleren van woningen. Je gebruikt daardoor minder energie en dus minder gas. Het streven is helemaal geen gas meer te gebruiken vooral vanwege de uitstoot van CO2. Maar hoe moet het dan met onze CV-ketel?

Er zijn alternatieve oplossingen: gebruik maken van (liefst) natuurlijke energiebronnen, zoals windmolens, zonnepanelen en eventueel warmte uit de bodem. In de Zilverkamp is er nog een bron: Het oppervlaktewater waar je met het afsnoepen van een paar graden temperatuur een heleboel energie uit kunt halen. Energie die dan nog naar woningen moet worden gebracht. Dat gaat bij windmolens en bij PV-zonnepanelen elektrisch. Energie vanaf oppervlaktewater, bodemwarmte  en vanaf warmte-zonnepanelen met warm water.

De energiewinning uit oppervlaktewater levert warm water. Dat water kun je nog warmer maken met een warmtepomp. Het water is dan zo warm dat –mits het huis voldoende geïsoleerd is- er  geen verdere opwarming met gas meer nodig is..

Zonnepanelen op de Vliegerwei aan de Ir Molsweg?

Het is een interessant idee om in de Zilverkamp oppervlaktewater te gaan gebruiken als warmtebron. Een voorstel is om het Zwanenwater daarvoor in te zetten.  Dat levert dan warm water op dat naar onze huizen getransporteerd moet worden en aangesloten op onze radiatoren. Voor de extra elektriciteit die daarbij nodig is kunnen we zonnepanelen plaatsen op de Vliegerwei. Deze oplossing vraagt om gemeenschappelijke warmtepompen en een warmtenet dat nieuw moet worden aangelegd. Dit is samen met de technische aansluiting op de huizen een complex systeem.

Er zijn ook oplossingen die minder ingrijpend zijn en per woning gerealiseerd kunnen worden. Dat  begint met genoemde isolatie van huizen. In een goed geïsoleerd huis kan een relatief  goedkopere warmtepomp warm water leveren dat door de CV ketel nog bijverwarmd moet worden. Dit beperkt het gebruik van gas behoorlijk. Warmtepompen werken elektrisch dus het gebruik ervan vraagt  wel meer elektrische energie die je dan weer met zonnepanelen op je dak (extra) kunt opwekken.

Een ander futuristisch idee is om aardgas te vervangen door waterstofgas. Maar  waterstof moet duur elektrisch worden opgewekt en de gastoestellen moeten worden aangepast. Een alternatief idee is om in een voorlopige situatie zogenaamd groen gas te gebruiken dat milieuvriendelijker is dan gewoon gas.

Er is tenslotte nog een besparing op gas mogelijk door zuinig gebruik van badwater en door elektrisch te koken. Dit laatste is zeker nodig bij gebruik van een warmtenet (er is dan geen gas meer in huis) en als een individueel huis helemaal verwarmd wordt door een eigen zware warmtepomp. Deze laatste zogenaamde all-electric-oplossing kan alleen als een huis zeer goed geïsoleerd is (A-label). Je bespaart in dit geval de jaarlijkse kosten voor gas en de aansluiting ervan.

De werkgroep Duurzaam Zilverkamp doet voorstellen voor de oplossing van de warmtevoorziening in onze wijk zoals hierboven uitgelegd. We zitten in de fase waarin er ideeën worden gevormd en voorstellen worden gedaan aan de gemeente.

Mijn buurvrouw gaat elektrisch koken.

Net zo goed als buurvrouw zo haar eigen receptjes heeft voor een lekkere en  gezonde maaltijd, heb ik  mijn idee over elektrisch koken.

Buurvrouw wil daar eerst niets van weten. Ze kookt al haar hele leven op gas en dat wil ze zo houden. Ze keek dan ook  argwanend naar mijn nieuwe glanzende elektrische kookplaat. Kon er bij haar niet in dat zoiets net zo handig is als haar oude gasstel.

Toch was ze wel nieuwsgierig. Ik heb het buurvrouw eens gedemonstreerd: Kies een plek op de glasplaat en vervolgens warmte en eventueel de tijd instellen. Dat was alles. Geen lucifers nodig (die altijd net op zijn), automatisch uitschakelen en wat helemaal briljant is: Het is zo eenvoudig schoon te houden. Doekje erover!

U snapt het wel, ik was de pineut om ook bij buurvrouw een mooie inductieplaat in te bouwen. Gelukkig vond ik een merk met een plaat van de goeie afmetingen zodat de oude uitsparing in het aanrecht gebruikt kon worden. Moest er nog wel een fors (perylex)stopcontact worden aangebracht onder het aanrechtblad waar de aansluitkabel, zoals in de meeste huizen, er al zat.

Intussen werkt buurvrouw er al een tijdje mee. Was wel wennen zei ze eerlijk maar het lijkt toch wel heel erg op koken op gas. Pitje hoger en lager zetten net als voorheen. Waar ze helemaal blij van werd, was dat de kooplaat zelf nauwelijks heet blijft na uitzetten. Oude elektrische kookplaten die heel anders werken  zoals met infrarood of nog ouder met een gietijzeren verwarmingsplaat bleven nog lang heet. Nee, buurvrouw heeft een inductieplaat die met elektromagnetische warmte-overdracht werkt. Hoeft ze niet te weten en wil ze ook niet weten maar het werkt perfect. Ik hoef buurvrouw niet meer te overtuigen. Buurvrouw kookt elektrisch.

snel contact

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."