• Home
  • Wijknieuws
  • De Zilverkamp in de startblokken voor 50-jarig bestaan: ‘Wijkbewoners leren elkaar zo ook kennen’

De Zilverkamp in de startblokken voor 50-jarig bestaan: ‘Wijkbewoners leren elkaar zo ook kennen’

Met het planten van een zilverlinde, de presentatie van de jubileumvlag, het bottelen van een jubileumbiertje en de start van de inschrijving voor het stratenvolleybaltoernooi staat de Huissense wijk Zilverkamp in de startblokken voor de viering van het 50-jarig bestaan.

Op 10 juni wordt officieel herdacht dat in 1973 de sleutel werd overhandigd aan de eerste bewoners van de nieuwbouwwijk. Inmiddels telt de Zilverkamp 2700 woningen en 6000 inwoners. Een aantal inwoners van het eerste uur komt aan het woord in de film Ooggetuigen, die op 10 juni is te zien in het Zilverhuus.

Jubileumvlag

Een groep vrijwilligers wilde de herdenking van de sleuteloverdracht niet ongemerkt voorbij laten gaan en besloot de schouders te zetten onder een wijkfeest, dat wordt geopend met het hijsen van de jubileumvlag door burgemeester Nelly Kalfs aan de Kersenbongerd. ,,Hier gaf burgemeester Hein Aalders 50 jaar geleden het officiële startschot voor de bouw van de eerste huurwoningen”, zegt Will Hulshof van de werkgroep 50 jaar Zilverkamp.

Blaaskapel De Beverlanders uit Huissen zal dit moment muzikaal opluisteren. Vervolgens gaat het in optocht naar Stuurboord 2. ,,Daar waar in september 1973 de eerste sleutels overhandigd werden”, zegt Hulshof. Aansluitend gaat het gezelschap naar het Zilverhuus en buurman café de Kuul aan de Wagenweg in Huissen. Onderweg wordt ook nog de social sofa, een zitbank ingelegd met mozaïek, onthuld.

Foto-expositie

De organisatoren, die nog wel vrijwilligers kunnen gebruiken, hopen dat langs de route veel mensen de (jubileum)vlag zullen uithangen. Ook al zijn in de voorverkoop niet al te veel vlaggen verkocht. ,,Wij willen op die dag de wijk volhangen met vlaggen. Zo is het hele complex van scholen en het winkelcentrum gehuld in vlaggen”, zegt Hulshof.

De werkgroep heeft in en rond het Zilverhuus een gevarieerd programma samengesteld voor en door wijkbewoners. Zo is er een foto-expositie, damtalent Fleur Kruysmulder daagt dammers uit, er is een terras in Franse sferen en ’s avonds treedt de lokale band Flash Back op. ,,Wij hopen dat veel wijkbewoners erop afkomen. Het is een gelegenheid voor mensen uit de wijk om elkaar te leren kennen”, zegt Petra Bouman, lid van de werkgroep.

Ontmoeten

Dat ontmoeten vindt ook Hulshof belangrijk. Hij heeft het idee dat de bewoners van de Zilverkamp een beetje uit elkaar zijn gegroeid. ,,Er gebeurde jarenlang vrijwel niets op wijkniveau, totdat vorig jaar het Zilverhuus werd geopend. Dat was opeens een plek voor activiteiten en een plek waar bewoners elkaar konden ontmoeten.” Bouman: ,,Elke dag is er nu wel iets te doen.”

Speciaal voor deze dag wordt voor het eerst sinds de jaren 80 weer een stratenvolleybaltoernooi georganiseerd. Volgens de werkgroep moet dat een van de hoogtepunten worden. Daar is de 19-jarige wijkbewoonster Eline van Hummel van het Astrum College in Velp mee bezig als examenproject. ,,Ik hoop twintig teams bij elkaar te krijgen. De werving is zojuist begonnen.”

Kinderspelen

Straten uit de Zilverkamp kunnen teams van zes tot acht spelers vormen en zich opgeven via zilvervolleybal@gmail.com. Bewoners van andere wijken kunnen zich ook aanmelden. Het toernooi wordt gehouden op een grasveld vlakbij vijver de Zanderij. Aan de overzijde van het veld kunnen kinderen hun hart ophalen, want daar worden tal van spelletjes georganiseerd. ,,Ouders kunnen zo met een gerust hart volleyballen”, zegt werkgroeplid Joachim de Bruin.

Bron: De Gelderlander

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."