Het Zilverhuus, hoe staat het ermee?

Deze vraag is me de afgelopen tijd regelmatig gesteld. Meestal door mensen die op een of andere wijze ervan gehoord hebben. “Het schiet mooi op” is dan mijn antwoord, want ik weet dat het allemaal goed komt. De ruimtes (Benjaminzaal, Parkzaal en Vijverzaal in de Brink) die door Stichting de Zilverkamp van de gemeente worden gehuurd, bieden een plek voor alle (huidige én toekomstige) initiatieven uit de wijk. De werkgroep Huiskamer en een aantal enthousiaste vrijwilligers daaromheen zijn er allemaal op een of andere wijze mee bezig om dit project te laten slagen. Maar je wilt natuurlijk dat het allemaal veel sneller gaat. De verbouwingswerkzaamheden moeten nog worden afgerond, het is nog niet zeker of de aangevraagde subsidies voor de aankleding worden toegekend, of we voldoende vrijwilligers hebben die hun schouders eronder willen zetten etc. Soms voelt het proces een beetje ‘stroperig’ aan, lijkt het niet vooruit te gaan.

Ik kijk dan altijd maar iets verder terug in de tijd, ruim een half jaar geleden was er nog helemaal niets zeker. Nu denken we toch wel rond eind oktober een officiële opening te kunnen houden. Of het er dan allemaal al ‘gelikt’ uit kan zien, is nog de vraag. Interieurbureau Woningwens uit Huissen heeft op 14 september een fraaie 3D-presentatie gegeven over de (gelikte) inrichtingsmogelijkheden. Mooi kan het zeker worden maar op korte termijn…? Dat hangt af van het al dan niet verkrijgen van de subsidie. Maar, nieuw of niet, er zullen tafels en stoelen staan, er zal een keukenblok staan, er zullen schilderijtjes aan de muren hangen en planten staan. Het gaat uiteindelijk toch om de activiteiten, de mensen, de sfeer, of de Zilverkampers er straks even een bakkie kunnen doen en bijkletsen met ‘deez of geen’.

Inmiddels is er al een aanzienlijke lijst met belangstellende gebruikers ontstaan. Zo zal Stichting Welzijn Lingewaard naar verwachting medio september haar intrek genomen hebben met een aantal activiteiten. Die zullen worden aangekondigd op hun website.  

Het muziekproject SilverMusic bestaat inmiddels uit 3 bandjes die tweewekelijks op woensdag en donderdag repeteren. Daarnaast wordt er op de dinsdagavond al regelmatig ‘gejamd’.

Ook heeft een leefstijlcoach voor volwassenen met overgewicht al een aantal bijeenkomsten gehad in de Benjaminzaal.

Kortom, het schiet mooi op. Nog wel niet zo snel als we een tijdje geleden gehoopt hadden, maar het gaat vooruit. Op moment van schrijven was nog niet bekend of er subsidie wordt verkregen, dus het bestellen van nieuwe spullen laat nog even op zich wachten. Leveranciers geven al aan dat levertijden (door Corona) langer zijn geworden en prijzen zijn gestegen……maar daar laten we ons niet door ontmoedigen. Ik kijk dan maar weer wat verder vooruit. Over een half jaartje wordt er van alles en nog wat gedaan in het Zilverhuus, misschien wel met een heus eetcafé!

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."