• Home
  • Wijknieuws
  • Samen isoleren: dat verdient zich terug (of: Samen isoleren levert veel op?)

Samen isoleren: dat verdient zich terug (of: Samen isoleren levert veel op?)

 

Op woensdag 2 oktober organiseert de werkgroep Duurzaam Zilverkamp een informatieavond in de Kuul over het isoleren van je woning. Alle inwoners van Zilverkamp met een eigen woning zijn van harte uitgenodigd. De avond start om 19.30 en eindigt rond 21.30. Waarom zou je meedoen? Drie leden van de werkgroep weten er het fijne van.

Op 2 oktober gaat het over vloerisolatie en spouwmuurisolatie en wellicht ook HR++ glas. Voorzitter Ton Berens: “De overheid stelt een interessante subsidie ter beschikking als je minimaal twee maatregelen neemt. Zo wordt het nog aantrekkelijker om aan de slag te gaan!”
Op de eerdere succesvolle bijeenkomst over vloerisolatie kwamen meer dan 120 bewoners af. Uiteindelijk hebben toen 30 bewoners daadwerkelijk hun vloer laten isoleren. De reacties waren erg positief (lees over de ervaring van Marc van Elk op pag. XX). Hierdoor zijn we vol vertrouwen dat het ook nu weer een succes zal worden!”

Praktische informatie
Op de informatieavond zijn lokale leveranciers aanwezig om hun producten en oplossingen te laten zien en vragen te beantwoorden. Ook is er informatie over de subsidie. Na afloop van de presentatie is het mogelijk je naam en contactgegevens achter te laten op een intekenlijst. De leverancier neemt vervolgens contact met je op en maakt een persoonlijke offerte. Fons van Velzen: “We laten ons in deze campagne ondersteunen door een Energieloket Lingewaard, Buurkracht en de Leefbaarheidsalliantie. Met hun kennis en kunde hopen we nog meer mensen te bereiken en te enthousiasmeren mee te doen dan de vorige keer.”

Klaar voor de toekomst
“Als werkgroep gunnen we iedereen een comfortabele woning, een huis dat klaar is voor de toekomst”, vertelt Paul Ballhaus enthousiast. “De verwachting is dat de energiekosten in de toekomst alleen maar zullen stijgen. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder gas. Het scheelt direct in je portemonnee. Uiteindelijk verdien je de investering terug. Daarom durven we als werkgroep zonder aarzeling te zeggen dat isoleren een maatregel is die nooit verkeerd kan zijn.”

De energierekening daalt
Bij Ton in de straat hebben al veel mensen hun huis laten isoleren. Mensen horen van elkaar hoe comfortabel de woningen zijn en dat de energierekening inderdaad lager wordt. “Toen ik mijn eigen woning had laten isoleren dacht ik ‘dit had ik veel eerder moeten doen’. Isoleren is altijd een goede maatregel, daar zijn ook de experts het over eens. Door deze campagne geven we woningeigenaren de mogelijkheid om samen te isoleren en met elkaar op een makkelijke manier mee te profiteren van de ontwikkelingen die er zijn.”

Wacht niet af
Als het aan Fons ligt wordt Zilverkamp -net als in het verleden- een voorbeeld voor andere wijken: “Zilverkamp was in de jaren zeventig een moderne wijk. Mensen uit het hele land kwamen hier kijken. Nu nemen de inwoners van Zilverkamp het voortouw om de wijk klaar te maken voor de toekomst.”
Het isoleren van je huis hoort daar volgens Paul echt bij: “Je kunt beter nu in actie komen dan afwachten tot je op een gegeven moment gedwongen wordt om maatregelen te nemen. Nu hebben we als bewoners nog alles in eigen hand.”

Betaalbaar en lokaal
De werkgroep is kritisch op het proces zoals dat door de overheid voorgesteld wordt. Fons: “We vinden dat iedereen mee moet kunnen doen, voor een goede prijs, het liefst uitgevoerd door lokale partijen zodat je snel verhaal kunt halen als je niet tevreden mocht zijn. Dit is mijn belangrijkste drijfveer om in de werkgroep zitting te nemen en dit voor de inwoners van Zilverkamp te regelen, de reden waarom ik me vrijwillig vele uren inzet.”

Welkom bij de club
“Zo is het”, zegt Ton. “We gunnen iedereen een energieneutraal, comfortabel huis op een betaalbare wijze. Spreekt jou dat ook aan? De werkgroep kan altijd nieuwe mensen gebruiken die zich, net als wij, in willen zetten voor de hele wijk. Het is een heel gezellige club, waar iedereen welkom is, ook als je geen verstand hebt van isoleren!”

Wil je meedoen met deze actie, maar ben je niet in de gelegenheid naar de informatieavond te komen? Stuur een berichtje duurzaam.zilverkamp@gmail.com, dan sturen we je per mail alle informatie toe.

 

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."