• Home
  • Wijknieuws
  • Zilverbank blijvende herinnering aan 50 jaar Zilverkamp: ‘Scholieren gaan op zoek naar hun eigen stukjes mozaïek’

Zilverbank blijvende herinnering aan 50 jaar Zilverkamp: ‘Scholieren gaan op zoek naar hun eigen stukjes mozaïek’

Met veel geduld en groot enthousiasme plakken bewoonsters van de wijk Zilverkamp in Huissen het ene na het andere mozaïeksteentje zorgvuldig op de Zilverbank. Dat is de kleurrijke ontmoetingsbank die op 10 juni wordt onthuld als het 50-jarig bestaan van de Huissense nieuwbouwwijk wordt gevierd.

,,Deze bank is een blijvende herinnering aan de dag waarop wij bij dit jubileum stilstaan. Hij komt aan een pad vlakbij het winkelcentrum te staan waar dagelijks veel inwoners, onder hen leerlingen van de twee basisscholen om de hoek, passeren”, zegt Will Hulshof van de werkgroep 50 jaar Zilverkamp.

Heelal

Al maandenlang werkt een groep van tien tot vijftien wijkbewoonsters aan de bank. Leerlingen van basisscholen Het Drieluik en ‘t Holthuus hebben circa 100 tekeningen gemaakt. ,,Wij hebben de kinderen gevraagd hun droomplek te tekenen”, zegt Joke Kersbergen. ,,We kregen tekeningen van het heelal, plekken met dieren, de hemel met de regenboog”, zegt Agnes van Eenennaam.

En uit al die tekeningen zijn elementen gehaald die terugkomen in het ontwerp van de bank. ,,Wij hebben er zoveel mogelijk gebruikt. Want straks gaan de kinderen daar natuurlijk naar zoeken”, zegt Jacqueline Bakker, die een mozaïekatelier in de wijk heeft en door Hulshof is gevraagd het project te begeleiden. Kersbergen en Van Eenennaam sloten zich daarbij aan en daarna kwamen er steeds meer vrijwilligers bij. Kunstenaar Jan van Krieken uit Huissen maakte het ontwerp voor de mozaïekkussens voor op de bank.

Zwaar beton

Ondertussen ging de werkgroep op zoek naar 2000 euro voor de aanschaf van de bank. Via de actie Lingewaard Doet, waarbij bewoners geld kunnen doneren aan een goed doel, kwam er net niet genoeg geld binnen. Stichting De Zilverkamp vulde het bedrag aan. En de Vlinderstichting doneerde 2000 euro voor de aanschaf van materialen en transport van de bank die uit zwaar beton is opgetrokken.

Maandenlang plakten de vrijwilligers de op maat geknipte glazen mozaïeksteentjes op textielgaas. Die stukken worden op de bank vastgemaakt. De vele nog ontbrekende en verbindende steentjes worden nu buiten in een partytent geplakt. ,,Het is een enorme klus, maar het leuke is dat je steentje voor steentje steeds meer van het eindresultaat ziet”, zegt Kersbergen.

Bron: Berry van helden De Gelderlander

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."