• Home
  • Wijknieuws
  • Zilverkamp in Huissen is 50 jaar: 'Elke dag geniet ik van deze prachtige wijk’

Zilverkamp in Huissen is 50 jaar: 'Elke dag geniet ik van deze prachtige wijk’

(artikel uit de Gelderlander 11 juni 2023)

Het is goed toeven in Zilverkamp in Huissen. De inwoners grijpen de viering van het 50-jarig bestaan van de wijk aan om te benadrukken dat ze zich er thuis voelen. Ze prijzen het groen en de saamhorigheid.

Frank Arbouw (68) heeft in 1995 bewust gekozen voor een huis in Zilverkamp. ,,Een grote nieuwbouwwijk aan de rand van Arnhem zagen we niet zitten. We zochten een plaats met sfeer. Dat is Huissen. We vonden een huis met een grote tuin en prachtig uitzicht. En we zagen dat er leuke scholen waren. We wonen er sinds 1995 met plezier. De saamhorigheid spreekt ons aan.”

Herinneringen ophalen

In de gang van ontmoetingscentrum 't Zilverhuus bekijkt het met interesse de oude foto's. Met zijn vrouw haalt hij herinneringen op. En wijst de plek aan waar ze eerst woonden. Ze zijn van Dullert verhuisd naar Rietbaan. ,,Daar hebben we wat meer ruimte", zegt Arbouw die in 1988 vanuit Wateringen naar Arnhem verkaste maar het nu in Huissen uitstekend naar zijn zin heeft.

Zo worden er deze zaterdag bij de viering van het 50-jarig bestaan van de wijk veel herinneringen opgehaald. ,,De bouw van Zilverkamp zorgde in de jaren 70 voor reuring. Huissenaren vreesden veel import. Maar kijk nu eens. Het is een prachtige wijk geworden. En met de duurzaamheidsslag die eraan komt is het opnieuw de wijk van de toekomst", zegt burgemeester Nelly Kalfs van Lingewaard tijdens de rondgang door de wijk.

750 uur gewerkt aan het mozaïek

Een van de hoogtepunten van het feest is de onthulling van een fraaie mozaïekbank bij de vijver achter de scholen. Daaraan is 750 uur gewerkt. Leerlingen van de scholen hebben daarvoor de schetsen gemaakt.

De kinderen van het Theater en Zo omlijsten de onthulling met een optreden. Ze hebben daarvoor slechts vijf lessen geoefend, maar hun presentatie staat als een huis. Waarbij ze het lied 'Het Dorp’ van Wim Sonneveld zingen met in de laatste strofe een verwijzing naar Zilverkamp.

Het idee om een bank te plaatsen is geopperd door Gerrie Aldershof (76). ,,De bank is een samenbindende factor in de wijk", zegt hij.

‘Verhuizing was toevalstreffer’

Aldershof woont sinds 1975 in de wijk. ,,Eigenlijk was de verhuizing een toevalstreffer. Kennissen zeiden dat we eens in Zilverkamp moesten kijken. We waren meteen verkocht. Door de vele bomen en het groen is het een prachtige wijk. Ik geniet er elke dag van.”

Het idee van de bank is door Wil Hulshof van de werkgroep 50 jaar Zilverkamp verder uitgewerkt. Ander hoogtepunt van het feest is het planten van een zilverlinde.

Hulshof is ook de aanstichter van de film Ooggetuigen waarvoor veel belangstelling is. ,,Het feest is echt een overweldigend succes. Er is veel belangstelling en je komt overal enthousiaste mensen tegen.”

Onthulling Mozaiekbank. Foto's : Rolf Hensel

Samen is het motto

"Betrokkenheid bij de buurt helpt deze bewoonbaar te houden voor iedereen."